Formal city courtyard

A calm, private space in Hove, a retreat from a pressured job. The house is Edwardian with (listed) original features. The garden redesign respects the period, but with a contemporary twist. Two brick circles link across the garden. Gravel sweeps around the circles, connecting a raised dining area, a shed and a herb garden with low box and lavender edging. Planting uses waves of evergreen topiary in different textures as a backdrop for red acers and all-white flowers.

 

INNOVATION: Successfully using metal 'Everedge' for things it was never designed for, including facing bricks!

Click here to see the design mood-board and planting plan

Box edging
Box edging

Traditional design for Edwardian building.

Unifying materials
Unifying materials

Mixed-tone sets blend with surrounding buildings.

Adding levels
Adding levels

Raised beds and climbers extend the garden upwards.

Calm planting
Calm planting

Planting focuses on foliage. All flowers are white.

Courtyard plan
Courtyard plan

Interlocking circles draw focus away from dominant walls.

Formal design
Formal design

The view as you come through the gate. The clean geometry is softened by planting.

Garden before

BEFORE
BEFORE

Overgrown shrubs and scruffy lawn.

BEFORE
BEFORE

Lots of different materials in a small space.

BEFORE
BEFORE

Five kinds of wall brick. No unity or flow.